reede, 6. oktoober 2017

Kodulooline fotonäitus

Oktoobri lõpuni on raamatukogus avatud näitus
"Aeg jätab jäljed maastikule ja inimeste südametesse".
 
Pika pealkirjaga näitus jutustab kodukoha ajaloost, loodusest ja kultuurist.
Hobifotograaf Elina Kalme käis suve jooksul kaameraga Pala valla külades ringi ja pildistas maastikku, hooneid, mälestuskive - märgilisi kohti, mis jutustavad siitkandi elust muinasajast tänapäevani.
Eakamatel vaatajatel kerkivad näituse juures mälestused esile; noorematel inimestel aga võiks tekkida terve kuhi küsimusi, näiteks: "Kuidas elati Raatvere muinasasulas?", "Mida ohverdati Mäkaste ohvrikivil ja miks?", "Kas Tondikivil käisid tondid istumas?" jne.
Märgid maastikul võivad esile kutsuda nii helgeid kui kurbi mälestusi, kuid see on meie elu- ja ajalugu.
 Näitust toetas Eesti Kultuurkapital.
Eksponeeritud on 120 fotot. Lisatud on selgitavaid tekste Pala mõisa, Pala valla, Raatvere muinasasula ja Kodavere kiriku kohta, pärimuslugusid Peipsi kaldal olevatest kividest jne. Näitust vaadates saab aimu, kui palju on siinses piirkonnas olnud koole (kui hoonet enam pole, on paigad tähistatud mälestuskividega). Huvitav on vaadata taluarhitektuuri näiteid ja maastikke, mis praegu on veel ehedalt olemas, kuid mis muutuvad kiiremini, kui me aimata oskame.
 
 
 Nõva esimese koolitare (aastast 1765) asukoht


Tondikivi Peipsi ääres.
"Sääritsa kõrtsis peetud pidu. Vanapagan hakanud Rannamõisa poolt mööda Peipsi äärt ka peole minema, kui äkki külakoerad karjas teda kimbutama tulid. Vanapagan hüpanud suure kivi otsa ja hakanud sealt koeri õrritama: "Säh, kutsu, see jalg, säh, kutsu. teine jalg..." Pikapeale tüdinud koerad ära ja läinud minema. Vanapagan jõudnud peole ja tantsinud seal hommikuni, nii et kabjad tuld lõid." Jutustas Eevi Treial

Pala mõisa õlletehas, töötas aastatel 1873 - 1914

Pala vallamaja, valmis 1914.a. Ta on Eesti vallamajadest ainuke torniga ehitis.

Hoidkem ja tundkem oma kodukoha aja- ja kultuurilugu - juurteta kultuur on hääbuv kultuur.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar