kolmapäev, 2. aprill 2014

Mari Vallisoo luulest. Helgi Vaga

Kiäled käänd ilma müüda
Õtsnud kes kõnele
Ega egäüks sua

Kõege ilosam kiil jäe seie
meienukka kos kehväd mullad
kivid kännod ja kõva mua
Kehväd viljad ja rohod
kehväd õraseenäd ja malts

Kõege ilosam kiil jäe meele
kiänakud viänakud siden

Meie õlema kiele kanjad
Ärävalitset suguselts

13.märtsil toimus Pala raamatukogus emakeelepäevale pühendatud Mari Vallisoo kodaveremurdelise luule lugemine. Mari viimane luulekogu "Viimäne vihim", mis ilmus pärast luuletaja surma, sisaldab ainult murdeluulet. Luulet lugesid Mari tütar Tuuli Vallisoo ja tema sõbranna Mari-Liis Viljur, kelle juured on samuti Kodavere kihelkonnas. Kodavere kiil voolas nende suus ladusalt ja koduselt ja nende luuletuste sõnum läks kuulajatele südametesse.
Mari-Liis (vasakul) ja Tuuli

On tähelepanuväärne, et ainsa teadaoleva Mari viisistatud luuletuse "Kõik saame murelipuudeks..." kirjutas Mari Tartu 8.Keskkooli õpilasena ja võitis sellega koolinoorte luulevõistluse. Viisi on sellele kirjutanud Eino Tamberg ja kuulsaks laulnud Heli Lääts. Seekord külas see Merle Müüri ja Merike Jaaniski esituses. Lisaks veel imeilusad "Rändaja õhtulaul", A.Haava "Mu süda usub õnne", L.Koidula "Eesti muld ja eesti süda" jt. laulud luulepalade vahele lõid harda meeleolu.
Merike (vasakul) ja Merle

Tänu Ann ja Andrus Kilgi pühendunud tegevusele murdekeele hoidmisel on Pala ja Lümati raamatukogust võimalik laenutada mitmeid salvestisi ja neid kodus järelkuulata ja vaadata. Näiteks "Kettunen ja Kodavere murrak", "Kodo kiil", "Mari Vallisoo luulet" ja paljud teised. Ann haldab ka lehekülge www.kodaveremurrak.ee.
Avatud maailma tingimustes on meie kodukandi murdekeel hääbumas ja vaid üksikud vanema põlvkonna esindajad kõnelevad seda. Mari Vallisoo viimane luulekogu on kui ajalooline pärand jäetud mälestuseks tulevastele põlvedele. Siin saavad kokku esivanemate kultuur ja keel tänase päevaga.
Fotod: Andrus Kilk

Elo sae otsa
Kiil lõpsi ärä
laguness linnulaaluss

Piäskene muku lõik
tiibega taevaaluss

Ärä lendäs - meie kiäle
ühen vei siit.

Tänusõnad Pala raamatukogu juhatajale Anule, kes korraldab raamatukogus kirjanduslikke kokkusaamisi, kus haritakse lugejaid ja vahetatakse muljeid loetu üle. Erinevad foto- ja kunstinäitused toovad kauged maad ja kultuuri meile lähemale. Kohalike fotograafiahuviliste pildid, kunstnike näitused ja ajalooga seotud ettevõtmised aitavad meil hoida oma kultuuripärandit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar